2013. május 20., hétfő

Eurovízió 2013: A harmadik legnagyobb magyar siker + Top39-es listavideó

















Vége az 2013-as Eurovíziós őrületnek. Panaszra abszolút nem lehet okunk, ByeAlex a magyar Eurovíziós történelem harmadik legjobb eredményét érte el, 10. lett. A győztes Dánia 281 ponttal, bár néha megszorongatta a második Azerbajdzsán. Most néhány hónap szünet következik, aztán újult erővel belevághatunk a koppenhágai versenyre való készülésbe.

A nagy öt + Svédország

Franciaország kapta az 1-es rajtszámot, így egy egészen korrekt dallal sikerült végleg kicseszni (23. helyezés). Olaszország dzsigoló balladája unalmas volt, de a 7. helyen végzett, nedvesítette az albán bugyikat. A házigazda Svédország egyáltalán nem szerepelt jól, ha azt nézzük, mik voltak saját elvárásaik, mekkora felhajtás előzte meg a produkciót és hogyan szerepelt Svédország az elmúlt években. Robin Stjernberg antipatikus figurája nem alakított nagyot a színpadon, szóval én például teljesen meg vagyok elégedve a 14. helyezésével. A britek életműdíjként kezelik az Eurovíziót, így a Blue és Engelbert Humperdinck után Bonnie Tylerrel találkozhattunk, aki ugyan emlékezeteimben igencsak halványan él, de aki még rázza magát az I Need A Hero-ra, az szavazott rá. Az Egyesült Királyság a 19. helyen végzett. Spanyolországot az ESDM képviselte. Maga a dal az egyik kedvencem, de az élő előadás bizony hagyott kívánnivalót maga után, ez pedig meglátszott a helyezésen is: 25. Németországot sajnálom, idén megtört a sikersorozatuk. Cascada csak egy 21. helyre volt elég nekik, pedig egy party-nótát adott elő. (Táncosok kellettek volna...)

Mi a franc volt ennyire szerethető Máltán?


Romániának eleve döntőbe sem kellett volna jutni, Ukrajna pedig ugyanúgy túlértékelt, mint 2011-ben. Kíváncsi vagyok, mekkora pusztítást okozott volna egy 1-es rajtszám mindháromnál.

Izrael kiesése bűzlik, mint egy kínai százéves tojás, itt már kiakadtam


Montenegróra vérfrissítésként szolgált volna a döntőben, az izlandi ballada pedig nyugodtan végezhetett volna Olaszország helyén.

Pontjaink a második elődöntőben




Pontjaink a döntőben


Mivel magyarul énekeltük, sejtettem, hogy a nyelvi rokonságba fektetett határtalan hit nyomán több finnugor nemzet fog szavazni ránk. Így tehát Finnország 10 pontja nem volt kérdéses és az észtek 4 pontját is köszönjük. Előrelátható volt a vikingek szimpátiája is (Norvégiától 2, Svédországtól 3 pontot kaptunk), illetve néhány szomszédos ország szavazata (Szerbiától 2, Horvátországtól 4 pontot kaptunk). Az viszont teljes meglepetésként ért, hogy Németországnak 12 pont értékében tetszettünk. Svájc általában szeret minket, de hogy 10 pontra vetemedjenek, az nem volt semmi. A görögöktől, az olaszoktól, a litvánoktól, a bolgároktól, az albánoktól, a franciáktól és főleg a san marinoiaktól nem vártam pontokat. Magyarország szereplése sohasem megjósolható, így legalább izgulhattunk egy jót.

További érdekességek, megjegyzések
  • Egy híddal, konkrétan 14 km-rel arrébb lesz a következő Eurovízió.
  • Egyetlen volt jugoszláv tagállam sem szerepelt a döntőben, ami mindenképpen csökkentette a blokkszavazás érvényesülését és tisztább szavazást biztosított.
  • Csoda történt, Moldova nem Romániának adta 12 pontját.
  • Novodomszky Éva még most sem tud angolul
  • Törökország idén nem vett részt a versenyen, viszont felvételről leadták volna, ha a finnek produkciója nem egy leszbi csókban kulminál, illetve ha a svédek szavazás-zárás utáni produkciója nem tartogat meglepetésként egy újabb meleg akciót. Tehát a törökök megmutatják, hogy tényleg nem tartoznak Európához.
  • A pontbemondók? DIE.
  • Eric Saade meg minek kellett? Ja, hogy új album... remek...
Az első elődöntőről írt bejegyzésemet itt, a második elődöntőről pedig itt olvashattok!

Az első videó a Top39-es listavideóm rövidített, a második a hosszabbított változata. Jó szórakozást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése