2012. október 26., péntek

Here Comes Honey Boo Boo S01 - Ilyet még nem láttál




Gyerekek, rekordokat döntő valóságshow-ról beszélünk. A Here Comes Honey Boo Boo nem hogy elverte Mitt Romney és republikánus társainak estjét a FOX és NBC csatornán 18-49-ben, de minden idők egyik legegyedibb televíziós tartalma.
A műsor a hat éves Alana Thompson és családja hihetetlen életét mutatja be, akik a TLC sikerprodukciójában, a gyerekszépségversenyekkel operáló Toddlers & Tiaras-ban emelkedtek ki nem hétköznapi egyéniségükkel. A Thompson-család igazi reality-fenomenon, a műsor minden valóság-rajongónak alapmű.


Nem vagyok a gyereksztárolás híve és abban sem vagyok biztos, hogy hosszútávon a média Alana-ra jó hatással lenne-e, de azt mindenképpen be kell ismernünk, hogy a kis csajban rengeteg lehetőség van. June nem végzett szörnyű munkát, mint anya (ha eltekintünk a szépségverseny-mániájától), Alana személyiségfejlődése pedig roppant érdekes lehetne a tévében. Sőt, tovább megyek. Alana egy magabiztos gyerek, az élet szabadságával pedig teljes mértékig tisztában van. Azt tudjuk, hogy nem lesz Miss America húsz évesen, de ha a média nem hurcolja, hanem lehetőleg megtartja, akkor Alana-ból egyszer maga lehet az amerikai álom. Egy ikon, egy hétköznapi hős, egy példakép. Egy ember, aki kiáll a kisebbségek mellett, álmodozásra és megvalósításra buzdít, egy pozitív karakter mindenkinek.

Meg kell jegyeznem, a TLC bátornak bizonyult, amikor elkötelezte magát a show mellett. Bármennyire is örvendetes a végeredmény, a Thompson-család nem lehetett a legkönnyebb alany egy ilyen elkötelezettségekkel járó produkcióhoz. Viszont a família egyszerűsége, ostobasága, igénytelensége és rossz magatartása olyan komikus (nyilván a készítők által enyhén manipulált, megrendezett) élethelyzetekben lett tálalva viccesen és hitelesen, hogy minden disznólábra harapás, sárban dagonyázás, takonyevés és interjú közben köpés ellenére nem gerjeszt az emberben ellenszenvet. A párbeszédek, a cselekmények, a konfliktushelyzetek kezelése mind-mind olyan állapotokat idéznek elő a családban, amik az átlagember életében aligha fordulnának elő. Úgy is mondhatnám, hogy Thompsonék egy teljesen más szintre emelték a valóságot, ezért ez a valóság érdekes. Bármennyire is más, mint a miénk, érdekes. A TLC pedig gondoskodott róla, hogy nézhető is legyen. És nézhető. Noha szélsőséges, de mindenképpen az emberi szabadságot szemlélteti a reality.

Arra mondjuk kíváncsi vagyok, hogy mi a család véleménye a látottakról, ugyanis azokat offenzíven is értékelhetnék. Persze ez attól függ, mennyire vették egyáltalán komolyan magukat és mennyire voltak tudatában annak, milyen képet is kíván róluk festeni a TLC. Ha tudják és benne voltak, akkor eszesebbek, mint gondoltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése