2012. október 26., péntek

The Walking Dead S03E01-E02



The Walking Dead-re általában jellemző, hogy epizódonként kb. 25 perc stratégiai, ám monoton akciót, illetve emberi drámát tartalmaz, majd ezt megint kb. 20 perc valódi izgalommal fejeli meg, amikor is rálátást kapunk a történetre, a cselekmények kimenetelére és következményeire.

Az évadnyitány a 25/20-as perclebontást rendkívül jól szemléltette, ezért egy jellemzően feslett epizódot kaptunk. A tavalyi évadzáró rendkívül fordulatosra és akciódúsra sikeredett, az ember már-már a képernyőnek ordított, merre menjen egyik szereplő, merre a másik, hogy túléljék a zombihorda invázióját. Ennek megfelelően egy hasonlóan ütős kezdést vártam, de ha jól sejtem, mindannyiunk nevében elmondhatom: ez elmaradt. Sőt. A történet olyan lassan futott, hogy mindegy lett volna, ha azt mutatják, miként raknak tábortüzet a szereplők, majd alszanak el mellette.


Feltérképezték a börtönt, belefutottak sok-sok élőhalottba (akiket szebben dolgoztak ki idén) és megintcsak az epizód végén kaphattunk orgazmikus feszültséget. Az öreget gyanútlansága miatt elcsípte egy zombi a lábszáránál, Rick pedig azonnal cselekedett: baltával instant módon amputálta a sebzett lábszárt. Továbbá hosszas dilemma után megölte az elítéltek makacs vezetőjét, aki kétszer is kísérletet tett megölésére. Ez mind ügyes írói húzásnak bizonyult, ugyanis Rick karakterére már igencsak ráfért a férfias határozottság, a vezéralakhoz méltó attitűd. A harmadik évadra megemberesedett, jellemét egy sokkal határozottabb vezető felé vitték el, aki racionális döntéseivel meglepően hitelessé vált. Annyi szépséghibát azért csak megemlítenék, hogy Andrew Lincoln szemmeresztgetése még mindig az őrületbe kerget.

A kapcsolatokhoz nem igazán nyúltak az írók. Annyi látszik, hogy Daryl már nem annyira elutasító Carollal szemben és a Lori-Rick házastársi mizéria is a helyére kerül majd idővel. Lori ezúttal sem hazudtolta meg magát anyai képességeiről. A második rész is igazolta, hogy bizony megérdemelte ő azt a rengeteg mémet. Andrea és fekete angyala a két csonka picivel még mindig úton vannak, a harmadik epizód előzetesében belengetett milícia pedig - ha jól sejtem - már rá is talált Rickékre.

Ja, és mintha több lenne a vér. A leváltott title sequence-ért pedig csillagos ötös.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése