2013. augusztus 18., vasárnap

HOPPÁ! Szokatlanul, de újraindul a ValóVilág Szlovákiában és Csehországban!

Eleinte óriási sikerrel futottak, majd hatalmasat buktak a ValóVilág helyi adaptációi Szlovákiában és Csehországban. Most viszont mindkét ország úgy döntött, hogy elindítja a legújabb évadot, felbátorodva a magyar visszatérés sikerén. Figyelemmel követem a két műsort, illetve a vyvoleni-2013.cz szerkesztőjével beszélgettem, aki rengeteg hasznos információval látott el.


Szlovákiában abszolút eltérnek a ValóVilág eredeti formátumától. Amit látni fog a néző, az gyakorlatilag nem is ValóVilág lesz, hanem egy kőműves reality. Az igencsak szolid beszavazóshow-k (negyedórás gyors futamok internetes szavazással) már megtörténtek, 16 villalakó költözik majd be a villába. Ja, hoppá! Hát ez az, ami nem igaz.

A sóderkeverés egy központi téma lesz a szlovák VV-ben
A Joj TV kitépte a ValóVilág gyökereit és újakat vetett el. VyVolení- Dom Snov (Kiválasztottak - Álomház). A szlovák játékosok többé már nem villalakók, ugyanis nem fognak villában élni. Ez a magyar nézőnek elképzelhetetlen. Nem lesznek többé tükrös falak és mosókonyhába való félrevonulások. Viszont lesz egy lepukkant ház, amit maguknak a játékosoknak kell felújítani. Hónapokig azt fogja figyelni a néző napi hatvan percben, miként bravúrozik vagy éppen bukik az építkezés területén a 16 résztvevő. Lesz itt talicska, malter és laminált lap minden mennyiségben. A játékosok a házban fognak lakni, míg teljesen fel nem újítják. Ha ez megtörtént, a csodapalota azé lesz, akit a nézők győztessé avanzsálnak. S a nézők kb. ennyi beleszólást kapnak, ugyanis a párbajok előre felvett fizikai megmérettetések lesznek, a rajongók tehát nem szavazhatnak majd kedvenceikre egy élő adás keretein belül. A szlovák ValóVilág interaktivitása tehát megszűnik.

Mi az, hogy a kanapén fekszik délután háromkor? Takarodjon ásni!
Szlovákiában nem igazán tűrik a nézők, hogy olyan embereket nézegessenek főműsoridőben, akik naphosszat lógatják a lábukat a jacuzziban vagy éppen azon az apróságon tépik egymás haját, hogy ki ette meg az utolsó füstölt edami-szeletet. Jobban szeretik, ha a nép lányai és fiai a tévé képernyőjén is szorgosak, nem pedig naplopók. Ezért alakították hát úgy a formátumot, hogy az megfeleljen a szlovák fogyasztói elvárásoknak és ha szigorúak akarunk lenni, akkor a konkurens csatorna Farm című műsorának. A Farm helyi adaptációját a TV Markíza sugározza óriási sikerrel, aminek lényege, hogy meghatározott számú játékost kitesznek egy elhagyatott farmra, hogy ott parasztkodjanak egy hatalmasat és túléljék a vadont. Már a negyedik évadnál tartanak. (Magyarországon 2002-ben vetítette a Viasat 3, de a ValóVilág és a Big Brother első évadjai mellett senki sem volt kíváncsi rá, szépen meg is bukott.) A harmadik VyVolení (Kiválasztottak) tehát a Farm 4 ellen fog menni, mondhatni hasonló tartalommal.

Nem okosak, de legalább jár a szájuk
A lakók között megtalálhatjuk a vidéki kretént, az üresfejű cicababát, a tetovált cassanovát, a családanyát, a meleg srácot és a szerethető dagi lányt. Hogy miként működnek majd együtt, arra nem sokára fény derül. A lányok mindenesetre érdekesebbnek tűnnek, mint a fiúk, de ez a casting nálam abszolút előrevetít szerelmet, vonzalmat és drámát, szóval jó eséllyel indulnak.

"A döglött halat mégis újraélesztik"
Szlovákiában 2005-ben indult az első VyVolení hatalmas sikerrel. Egy időben futott a TV Markíza Big Brotherjével, de kiütötte nézettségben. Nem volt hát kérdéses, hogy a Joj TV 2006. januárjában elindítja a VV2-t. A több magyar származású villalakóval is operáló évad viszont abszolút nem ismételte meg az első széria sikereit, csúnyán megbukott. A döglött halat mégis újraélesztik, bár mivel semmi sem emlékeztet az eredeti VyVoleníre, csak a műsor neve, ezért akár tekinthetjük egy teljesen új produkciónak is.


A csehek egy méregdrága ValóVilág-gal készülnek, ami a Cesko Slovensko má talent 4 (a helyi Csillag születik negyedik évada a két ország résztvevőivel) költségeit is túlszárnyalja. A harmadik évad óta viszont mindig azzal terelték a pletykákat egy esetleges negyedik szériáról, hogy az túl drága lenne.

Celebek a villában?
Pletykák szerint civilek és celebek élnek majd együtt a VV4 villájában, ugyanis feltűnt a rajongóknak, hogy egy hálószobában nyolc, míg a másikban csak négy ágy van. Lehetséges, hogy a magyar VV4 celebekkel forgatott teszthetéből indulnak ki, a Prima TV egyelőre nem erősítette meg ezeket a spekulációkat. Azt viszont igen, hogy egy régi arccal is találkozhatnak majd a nézők. Elvileg az első széria győztese, Vladko lenne az, viszont ő nagyon nem szeretne visszatérni a villába. Noha megnyerte saját évadát, a magazinoknak tett nyilatkozataiból kiderült, hogy megutálta a műsort és hátrányként éli meg, hogy mindenhol felismerik. El is költözött Spanyolországba. Most viszont a Prima TV próbálja meggyőzni őt, hogy legyen olyan kedves, menjen vissza Prágába és vegyen részt a játékban... persze egy nagy összegű csekk ellenében.

Ha a celeb-civil pletyka valósnak bizonyul, akkor a cseh készítők minden bizonnyal hallottak már a Carre VIP-ról. Arról a francia valóságshow-ról, ahol ismert és ismeretlen emberek éltek egy fedél alatt és néhány epizód múlva levették a képernyőről, mert senki sem nézte őket. Tökéletes alap.

A cseheknél is bukott, mégis visszahozzák
És rejtély, hogy miért. A cseh nézőket 2005-ben kerítette hatalmába a VyVolení első évada, ami hatalmas sikert aratott köreikben. A konkurens Nova TV Big Brother-jét megsemmisítette. Amíg a VV1 1,7 millió nézőt ültetett a képernyők elé, addig a BB1 0,5 millió nézőt hozott átlagosan. (Nálunk hajszálpontosan ugyanezekkel a nézőszámokkal harcolt egymás ellen a VV2 és BB2 2003-ban.) A VyVolení minden idők legnézettebb reality show-jává vált és a Prima TV zászlós hajójává, így 2006-ban elindították a második évadot, ami korrekt egymillió nézővel le is futott. Akárhogy is, a nézettségi adatok csökkenő tendenciát mutattak és erre fittyet hányva a Prima TV belekezdett a harmadik szériába 2007-ben. A VyVolení - Noví Hrdinové (Kiválasztottak - Új hősök) viszont olyat bukott, amilyet ValóVilág még soha: 0,5-ös átlagnézettséggel lett az enyészeté.

Így nem csoda, ha mindenkit sokként ért, hogy a 2007-es bukás ellenére mégis elindul a VV4. A legfőbb magyarázat erre az lehet - azon kívül, hogy a Prima TV szenvedélye a műsor -, hogy tanúi voltak a magyar visszatérés sikerének. Magyarországon 2004-ben búcsúzott a VV3 és 2010-ben hatalmas sikerrel tért vissza a VV4. E sikeren felbuzdulva vághattak bele az újabb cseh kiadásba, csakhogy az a különbség, hogy nálunk sohasem futott ki a ValóVilág, a nézettség mindig felfelé ívelt, Csehországban pedig ellenkezőleg. Hétfőn adják az első beszavazóshow-t, kíváncsi vagyok a nyitónézettségre.

Mit várhatunk a cseh verziótól?
A VyVolení 4 minden bizonnyal a magyar testvérműsorra fog hajazni, még ha arculatában vissza is tértek az első évad elemeihez. Lesz villa, lesznek villalakók, a nézők döntenek majd a párbajok kimeneteléről, a cseh VV megmarad VV-nek. Meglepetések viszont nyilván lesznek, de ezekről majd a jövőben derül ki több.

Volt hát egy valóságshow, mely évekkel korábban nagyot bukott két országban. A szenvedély viszont győzedelmeskedett a nézettségi adatok felett és most mindkét ország újra szerencsét próbál, hátha. Én mindenesetre velük vagyok.

VyVolení - Dom Snov I Joj TV I A harmadik évad - Augusztus 19.
VyVolení 4 I Prima TV I A cseh visszatérés - Augusztus 19.

1 megjegyzés: