2013. április 2., kedd

Bates Motel S01E01 - Nem félelmetes az ifjú Norman Bates
















A Bates Motel című thriller újonc egyelőre nem robbantott akcióban, inkább a fiatal, majdani pszichopata személyiségének körvonalazásával foglalkozik. Mondhatnám azt is, hogy Norman Bates fenekén még ott a tojáshéj, viszont ez a tojáshéj annyira odaragadt, hogy szinte el is felejtettem, mekkora vadállat lesz ez, ha felnő.

Úgy tűnik, a sorozat készítői mindent Norman anyjára kennek, akinek aligha esik nehezére férfiakat eltenni láb alól. Az epizód első perceiben férjét, egyben Norman apját nyírja ki, később pedig egy szimpla és teljesen indokolatlan zaklatót, akinek karakterrajzolására olyan kevés műsoridőt szántak a készítők, hogy puffogását elintézhettük egy WTF-fel, kinyírására pedig csak legyinthettünk.

Meglepő, hogy miután Norman anyja megölte a családfőt, az ifjú neurocsoda mindenben kiállt mellette és pártját fogta. Együtt elmentek és új életet kezdtek: megvettek egy motelt és egy hozzá tartozó, hatalmas házat is, ami a Psycho-ban látott rezidencia pontos mása. Az anya szigorúan fogja fiát, kisajátítja magának, gyakorlatilag magának neveli, amolyan lightos Stockholm-szindrómát képezve ezzel Normanben, akinek még az sem fekszi meg a gyomrát, ha félmeztelenül látja anyját az ablakban.

Továbbá kicsit kizökkentett a sztoriból, hogy modern feldolgozást kapott a sorozat, tehát nem akkor, hanem most, napjainkban játszódik. Ez nekem kissé elvette a varázsát és misztikumát a dolognak. Az meg, hogy szegény Normant tinilányok kedvenceként szeretnék feltüntetni, eléggé röhejes. Ha mindenképpen ezt szerették volna, legalább választhattak volna egy olyan srácot, akinek nem bilihajat csinál az anyja. De ha már nonszensz. Mi volt az az ötperces probléma a lehetséges elkerülő út megépítéséről, ami miatt Norman anyja aggódott a motel forgalma miatt? Ahogy ráeszméltünk volna a problémára, már el is varrták: guess what, they'll not gonna do it. Ja, ennyi? Kifogyóban volt a tinta a tollból és rövidre akarták fogni? Kösz.

Bevallom, egyelőre abszolút nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet a sorozat. Inkább egy könnyed pszichoanalízisnek hat, mintsem egy Hitchcock-hatású thrillernek. Egy dráma, kevés igazán beteges dologgal. De lehet, hogy csak az évadnyitó nem robbantott akkorát... bár a zaklató hullájának rejtegetése és a rendőrvizit kombóba csomagolása keltett némi feszültséget. Mindenesetre nem kaszálom, megerősödhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése