2013. április 1., hétfő

Utopia S01E02 - Nem igazán lehetett komolyan venni


Az Utopia c. brit drámasorozat sztorija egyelőre a kibontakozás elején tart, viszont annyi bizonyos, hogy egy hatalmas összeesküvés közepébe dob minket és megismerteti velünk az érintetteket. Az alapkoncepció jó, viszont tipikusan angolos malőrökkel időnként megszakítják az élvezhetőséget.

A sorozat első epizódja tele van klisékkel és könnyen predesztinálható történésekkel. Vegyük például a nyitó jelenetet, amikor a két fejvadász egy képregénybolt embereit mészárolja le. Az oké. De hogyan? Úgy, hogy szépen odasétálnak áldozataikhoz és simán elhitetik velük, hogy a palackban csak gáz van. A hülyék még visszakérdeznek, hogy ugye tényleg csak gáz? és minden erőszak és kényszerítés nélkül magukba szívják a mérgező anyagot. Az eladó pedig csak szívás közben jön rá, hogy ja, egyébként ez mégsem volt olyan jó ötlet, hiszen látja, amint a már "gázt" szívott vásárló halottan fekszik a földön. Ekkor kezd csak el kapálózni. Na ne. Kínos volt még az Utopia-rajzok tulajdonosának haláljelenete, na meg az az eszméletlenül irreális kettős látású gyilkosság, ami a bunkerben történt. Ja, a nyomozó instant nyakba szúrásáról már nem is beszélve...

Maga a történet viszont érdekes és több szálon fut. A sorozat élvezhetősége a misztikumban rejlik, amit igyekeznek is megteremteni a készítők, viszont a már említett rendezői és írói húzásokkal megtörik a feszültséget és az embernek kedve támad egyszerűen csak lestoppolni és haladni tovább a tanulnivalóval vagy a munkával.

A sztori középpontjában egyébként egy bizonyos Jessica Hyde áll, akit a két fejvadász keresett mindvégig. A nő felbukkanása az utolsó képkockákon megteremtette a cliffhangert és csakis ezért fogok visszatérni a második epizódra. Ha a bugyutaság és a hitelesség mérlege előbbinél mutat nagyobb mértéket, ezt a sorozatot bizony kaszálom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése