2013. április 1., hétfő

Reality-botrányok a világ körül


Mint azt észrevehettétek, a Svenk! high profile-ban foglalkozik a valóságshow-kkal, így összegyűjtöttem nektek néhány reality-bombát, amik bebizonyítják: a valóságnál nincs izgalmasabb.

Mi a francot gondolt a CBS?
2007-ben Kid Nation címmel elindították a világ első gyerekreality-jét. Negyven 8 és 15 év közötti kölyköt kiraktak egy új-mexikói szellemvárosba, hogy életüket kamerák követhessék... persze szülői felügyelet nélkül. Jött is a felháborodás, mind szülői, mind pedig gyermekvédelmi részről, így a műsort nem folytatták tovább (holott egy második évad még fel lett véve). A CBS nagyot akart durrantani, de saját pofájába fordította vele a fegyvert.

Dupla elutasítás a rózsaceremónián
2007-ben az amerikai Nagy Ő tizenegyedik évada egészen szokatlanul ért véget, ugyanis az aktuális agglegény, Bradley Womack a végső rózsaceremónián mindkét előtte álló hölgyet kikosarazta, így a rózsákat megtartotta magának. Először fordult elő a franchise történelmében, hogy ne találjon párt magának a főszereplő férfi.
Persze megszokott, hogy a műsor után rendre elválnak útjaik a fináléban összehozott pároknak (lásd a magyar változat Noszály Sanyiját, aki eleve nem is jött össze választottjával), de akad kivétel: a hetedik széria párja két évig, a hatodik évadé pedig öt évig volt együtt.
Ami Bradley Womacket illeti, visszatérhetett egy későbbi kiadásra, ahol ugyan talált magának nőt, de dobta is kicsivel a műsor után.

Szülés a kiszavazó show előtt
Hol máshol, ha nem Hollandiában? 2005-ben a holland Big Brother ötödik évadában részt vehetett Tanja, aki hét hónaposan költözött be a házba. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a készítők nagyon szerették volna, ha a nő sokáig húzza a játékban és előttük adhat életet gyermekének, növelve ezzel a nézettséget. Nos, a szenzációt várók álma beteljesült, Tanja élő adásban szült. Ezután a stáb felállított számára egy privát helyiséget, ahol találkozhatott családtagjaival anélkül, hogy a kamerák is követték volna. Az már csak hab lett volna a tortán, ha gyermekét a házban kezdi nevelni, de inkább kiszállt a játékból és egy sokkal nagyobb nyereménnyel távozott.

HIV-pozitív férfiak és egy távozó tetováló művész
A németek a Big Brother tizedik szériáját mindenféleképpen fel szerették volna turbózni, így egyfajta jubileumi ünnepségként rendezték meg azt. Hogy minden eddigi évadtól különbözzön a 2010-es, a német zászló színvilágához igazított logó mellett egyéb szokatlan dologgal is meglepték a nézőt.
Pornósztárok és hajléktalanok mellett egy HIV-pozitív pár is beköltözhetett a házba. A negyvenes éveiben járó Carlos és Harald elsőkként léptek át a küszöbön, a később érkező Horst viszont egyáltalán nem örült jelenlétüknek. Amikor a két férfi közölte lakótársaikkal, hogy súlyos betegséggel küzdenek, a 41 éves tetováló művész berezelt és kevesebb, mint 24 óra után önként elhagyta a házat. Elmondása szerint nem konkrétan a fertőzésveszélytől való félelme miatt hozta meg döntését, hiszen ugyanígy tett volna rákbetegek esetén is.
Haraldot elsőként szavazták ki a nézők, Carlos-t pedig negyedikként, így Horst feje enyhén szólva főhetett hirtelen távozása miatt.

Szívrohamban halt meg a túlélő
2009-ben indult a bulgáriai Survivor negyedik évada, amit a franchise egyik legnépszerűbb forgatási helyszínén, a Fülöp-szigeteken vettek fel. Minden jól ment egészen a tizennegyedik napig, amikor is tragédiába torkollott egy challenge.
A fizikai megpróbáltatások a végletekig terhelték Noncho Vodenicharovot, aki szívrohamot kapott a kamerák előtt. Egy filippínó és egy bolgár doktor is küzdött az életéért, de az 53 éves polgármester végül mégis meghalt. A forgatásokat komoly kórházi kivizsgálások előzték meg, amiken semmi rendellenességet nem állapítottak meg a játékosnál. A BTV a történtek ellenére nem függesztette fel a műsort, a kamerák egészen az 52. napig, a játék teljes időtartamáig forogtak.

Három lakó meghalt és még forgott a Big Brother
Talán a szerbek története a világ legtragikusabb reality-eseménye. Náluk is tarolt a Nagy Testvér, így 2007. őszén el is indították a Veliki Brat második évadát. Decemberre már csak heten maradtak a házban, a finálét pedig januárra tervezték, de hirtelen elsötétültek a kamerák és a producerek közölték a szereplőkkel: itt a vége.
Három korábban kiszavazott lakó, Elmir, Zorica és Stevan egy haknira indultak, amikor Usce kisváros határán autójuk egy kanyarban kisodródott a jeges úton egyenesen egy közeli folyóba. A balesetben mindhárman életüket vesztették. A B92 csatorna és az Emotion produkciós cég illetékesei informálták a még játékban lévő lakókat az eseményekről, a forgatást pedig azonnali hatállyal befejezték. A nyereményt elosztották a lakók között. A Big Brother-franchise történelmében a közel-keleti The Bossután ez volt a második eset, hogy kaszáljanak egy műsort még forgatás közben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése