2013. április 1., hétfő

Borzasztóan erős a The Walking Dead




Vasárnap midseason-ben1 zárt a The Walking Dead harmadik évada és összeraktak egy múltkori részt is alázó epizódot. A stratégiai (tehát élvezhető, nem sablonos akciófilmbe illő) tűzharc, az emberi dráma és a történetbeli újítások, illetve progresszió mind-mind olyan szép kiegyenlítődést kaptak az íróktól, hogy a szezon egyik legkompaktabb sorozatepizódját kaphattuk. Az első két évaddal ellentétben az idei nagyon kielégítő, végre dűlőre jutottak a tekintetben, hogy merre is szeretnének menni a sztorival.

A legnagyobb pillanatokból szemezgetem:
  • Maggie és Glenn válasz könyörtelensége. Öröm volt nézni, ahogy érzelemmentesen törik maguk előtt az utat.

  • Rick, a stratéga. És persze írtam már róla, hogy értékelem azt a két nagy golyót, amit Rickbe implantáltak az írók, hiszen jó kis küzdelmet kaptunk az epizód elején. A feszültség nem lehetett volna nagyobb. Rendben, volt néhány gyenge pontja a jelenetnek: például értette valaki a Shane-hallucinációt? Itt Rick visszatért kicsit abba a szentimentális időszakába, amivel az első két évadban mehetett az agyunkra. A feka elítélt kinyírását pedig már korábban predesztinálta néhány vágókép, úgyhogy nem ért meglepetésként.

  • Michonne és a kormányzó közelharca. Nem pusztán megtalálta a kormányzó gyenge pontját (lányát), így annak fejbe döfésével mentális káoszt teremtett benne, hanem még neki is sikerült kiszúrnia a szemét. Totális megsemmisülés! Az eddig roppant erős és kitartó bástya alapjaitól hullt darabokra és ó, de jó volt nézni.

  • Merle és Daryl egymásnak eresztése. Miről beszélünk, kérem szépen? A legnagyobb cliffhanger ever! Semmi előjel, semmi sejtés, csak bele a pofádba. És rémülsz, eláll a szavad, ide-oda kapkodod a fejedet. Gyönyörű! Igazi ötlet meghökkentően tálalva. És Andrea feje! Életemben először örültem annak, hogy Andrea mégis összeállt a kormányzóval, hiszen így közbelépése nem úgy hatna, mint egy kekeckedő bárány húsz róka között.
Az új emberekről véleményt még nem sikerült alkotnom, őket majd csak jövőre vehetjük tüzetesebben szemügyre. Annyi viszont biztos, hogy ezúttal sikerült elkapniuk a szálakat és azokat a leggyengébb, vagyis a legtökéletesebb pontokon ráncigálni. Ezt az epizódot még visszanézem.

Ha ősszel vagy télen kezdenek egy 15+ epizódos sorozatot, akkor annak félidejénél (általában ősz és tavasz végén) egy részfináléval kettészelik azt, hogy addig egy másik, két szezon közötti sorozatot futtasson fel a csatorna körül-belül három hónapig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése